Зовсім не соромно

Червоніти можна від спеки, від сорому, від алергії… Останній варіант найдошкульніший, бо триває зовсім не п’ять хвилин і, окрім шкіри, капостить усьому організму. Тож як допомогти дітям не червоніти?

Тетяна ІГНАТЕНКО, педіатр вищої категорії, гастроентеролог дитячий

“Із харчуванням малюків, особливо до року, краще не експериментувати й відкласти знайомство з яскраво забарвленими фруктами та ягодами до другого дня народження”.

 

Шкідлива п’ятірка

Їстиме ваш малюк дари природи з користю чи навпаки, залежить від внутрішніх і зовнішніх факторів. Отож, пусковим механізмом алергії може стати:

  1. Колір. Звісно, алергічні прояви від забарвлення залежать досить відносно. Скажімо, помаранч чи зелене яблуко можуть на ранок перетворити обличчя малюка на пожежне відерце не гірше, ніж полуниця. Особливо якщо дитя загалом схильне до харчової алергії. Проте чомусь саме червоний колір часто звинувачують в особливо агресивному впливі на дітей. Чим насиченіша кольорова гама, тим небезпечнішим може виявитися фруктово-ягідний перекус. Серед лідерів-алергенів – червоні яблука, полуниця, вишня, малина, а з овочів – томати. Червоний колір, наче плащ у руках тореро, нервує імунну систему та спонукає її до неадекватних дій. Одна з імовірних причин – вміст лікопіну й антоціаніну – речовин, які власне й надають плодам апетитного кольору. Цікаво, що ці речовини водночас здатні спричиняти схиблену реакцію імунної системи й захищати юний організм від вільних радикалів і запальних процесів, бо є прекрасними антиоксидантами.
  2. Переїдання. Попри любов до фруктово-ягідної користі у спекотний сезон, спеціалісти радять батькам триматися золотої середини в кількості спожитих кілограмів. Інакше, наголошують фахівці, знайомства з харчовою алергією не уникнути.
  3. Екзотика. Не кожен фрукт чи овоч – потенційний ворог, навіть якщо він червоний. Спеціалісти вважають, що насамперед треба остерігатися плодів, що виросли деінде, за межами рідної землі. Припускають, що у клітин імунної системи є пам’ять і вона передається у спадок.
  4. Недосконалість переробної бази. Цей пункт стосується не лише представників літньої флори, а має причетність до всього меню дитини. Система травлення у малих дітей, на відміну від дорослих, тільки готується до споживання складних страв. Дорослішання шлунка, кішківника та інших органів травлення може бути більш чи менш складним. Симптоми харчової алергії – один із варіантів перебоїв у цьому процесі.
  5. Нітрати. Їх таки використовують у вирощуванні літніх культур, особливо ягід та овочів. А наявність хімікатів, звісно, здоров’я не додає.

 

SOS-сингали

Фруктово-ягідна алергія проявляється досить розмаїто й може атакувати через кілька годин після трапези.

Найбільш поширені негаразди:

  • гостра кропив’янка, як після зустрічі з кропивою. Не минає почервоніння і шкіру спини, живота й рук;
  • неозброєним оком видно дрібні прищики та пухирці, які лякають батьків, нагадуючи їм про всі лиха дитячих інфекцій. Ситуація ускладнюється свербінням і болем;
  • діарея, особливо, якщо йдеться про надмірну дозу нітратів. Кишкова колька виглядає так, ніби малюк з’їв борщ, який забули поставити до холодильника;

Неспецифічні, але можливі прояви: біль у животі, нудота, блювання, печія на слизових ротової порожнини.

 

Літній щоденник

Аби знешкодити алерген, треба, як мінімум, знати його в обличчя. Для цього фахівці радять здати аналіз крові на наявність алергії – тест на специфічний імуноглобулін Е, а також зробити прицільний шкірний скринінг – алергопроби. Якщо шкоду полуниці чи малини офіційно доведено, викресліть ягоду з меню.

Крім цього, треба:

По-перше, швиденько вивести з організму неперетравлені часточки лихого плоду за допомогою сорбенту.

По-друге, дати малюкові протиалергійні препарати, які саме – порадить лікар.

По-третє, взяти за правило вести харчовий щоденник і записувати, що їсть дитина і як реагує на страву організм. До речі, згодом можна повернутися до смакування алергенного продукту. Головне – вводити його до раціону мікродозами і, знов-таки, робити нотатки у щоденнику.

___
Корпоративне видання ТОВ “ХЕЛСІ ЕНД ХЕПІ” – усі матеріали охороняються законами України та міжнародними конвенціями про інтелектуальну власність. Використання матеріалів дозволяється тільки за письмовою згодою Засновника (ТОВ “ХЕЛСІ ЕНД ХЕПІ”). Відповідальність за достовірність наведених у рекламі відомостей, а також за відповідальність змісту реклами вимогам законодавства несе рекламодавець.