«Вогонь» у грудях

Якщо судити за кількістю реклами, то проблема печії сьогодні є дуже поширеним явищем. Точніші цифри можна отримати зі статистичних даних – приблизно 20 – 50% людей розвинених країн страждають від почуття печіння в стравоході. Цей стан може бути як випадковим або епізодичним, так і постійним, тобто свідчити про певні проблеми зі здоров’ям людини. Тому дуже важливо вчасно усвідомити всю серйозність ситуації та звернутися до лікаря-фахівця для діагностики та лікування.

Неприємні ознаки

Дискомфорт або відчуття печіння вздовж усього стравоходу можуть супроводжуватися також нудотою, болями в шлунку, відрижкою, кислуватим або гіркуватим присмаком у роті, метеоризмом. Все це результат впливу кислого шлункового соку та жовчі на слизову оболонку стравоходу. Відбувається це через підйом вгору вмісту шлунка, який повинен залишатися в ньому, а потім опускатися в кишечник.

Причинні фактори

Поява печії не завжди є ознакою хвороби, вона може спостерігатися і у здорових людей. Причини цього неприємного стану дуже прозаїчні:

  • Банальне переїдання;
  • Зловживання гострими приправами, копченостями, соліннями, спиртним, газованими напоями, смаженими та жирними стравами, міцною кавою;
  • Куріння;
  • Постійний стрес;
  • Робота у нахиленому стані;
  • Прийом певних лікарських препаратів (антидепресанти, оральні контрацептиви, антигістамінні та седативні засоби, спазмолітики, таблетки проти нападів астми та підвищеного артеріального тиску та ін.);
  • Тугий одяг, що давить на черевну порожнину.

З появою печії не частіше двох разів на місяць, проблема, як правило, вирішується самостійно. Але у випадках, коли неприємні симптоми з’являються частіше, без допомоги лікаря не обійтися.

Ознака нездоров’я

Приступи печії не лише значно погіршують якість життя, а й сигналізують про неблагополуччя в організмі. Залежно від умов появи печії можна встановити ймовірний діагноз. Наприклад, печіння починається через півгодини після їжі, супроводжується відрижкою та кислуватим присмаком – швидше за все, це вказує на розвиток гастриту, виразкову хворобу. При супроводжуючому симптомі у вигляді болю за грудиною, що віддають у шию, лопатку, нижню щелепу, можна припустити, що у людини гастроезофагеальна рефлюксна хвороба, яка розвивається через дисфункцію спеціальних запірних механізмів, розташованих на межі стравоходу та шлунку.

Холецистит, жовчнокам’яна хвороба також мають у списку проявів печію. А якщо печіння з’являється в лежачому положенні, це явно вказує на ослаблення м’язів, що контролюють відкриття стравоходу або розвиток діафрагмальної грижі на межі стравоходу та шлунку.

Як видно, за цим проявом можуть ховатися відразу кілька недуг, тому для запобігання розвитку різних ускладнень важливо відразу ж звернутися за лікарською допомогою.

Без самодіяльності!

Не варто намагатися самостійно перемогти часті напади печії. Адже не знаючи причинних факторів її появи, неможливо підібрати ефективні засоби та способи рятування. Найкраще довірити своє здоров’я професіоналам. А для того, щоб гастроентеролог міг правильно розібратися у витоках недуги, необхідно постаратися проаналізувати свої відчуття та відповісти на запитання:

  • Коли виникає відчуття печіння? – відразу після їжі, натще, через деякий час після їжі.
  • Що є провокатором появи печії? – Положення лежачи, нахил, фізичне навантаження.

Головним помічником у встановленні точного діагнозу буде інструментальне дослідження органів шлунково-кишкового тракту. УЗД, ендоскопія та pH-метрія – основні методи діагностики захворювань ШКТ.

Печія, прощай!

Щоб назавжди позбутися симптому, який приносить страждання, важливо також окрім виконання всіх призначень гастроентеролога, змінити спосіб життя. Ні, кардинальних змін то не потребує. Достатньо лише внести корективи до раціону харчування, виключивши з нього продукти, що сприяють метеоризму (молоко, житній хліб, бобові, капусту) і ті, що «обтяжують» обмінні та травні процеси та підсилюють вироблення шлункового соку (смажені страви, м’ясні жирні бульйони, спеції).

Щоб не допускати переїдання, харчуватися слід часто, але маленькими порціями. А після трапези в жодному разі не приймати горизонтальне положення. На користь піде прогулянка на свіжому повітрі. Для запобігання закидання вмісту шлунка в стравохід під час сну під голову краще підкласти дві подушки.

Наведені заходи у поєднанні з відмовою від куріння, алкоголю та стягуючого одягу вплинуть на ваш стан і обов’язково зменшать кількість епізодів печії.

Поділитися:
  • Напрямки
  • Меню