Топ-5 гастро-помилок

Важливість правильного харчування – азбучна істина для освіченої людини. Водночас мало хто може похвалитися залізним дотриманням дієтологічних правил. І відбувається це через те, що значну кількість рішень стосовно їжі ми приймаємо не усвідомлено, а просто за звичкою.

Євгенія ПУЗЕНКО, гастроентеролог вищої категорії

“Неспішність, регулярність, збалансованість у їжі – все це має стати золотим правилом”.

 

  1. Перекус похапцем

Сьогодні швидкісне вживання їжі навіть важко назвати звичкою, для багатьох це справді життєва необхідність. Утім, шлунку від того аж ніяк не легше: всі наші дедлайни для нього порожній звук; а ось квапливо проковтнуті погано пережовані порції – це удар за ударом. У результаті порушується моторика ШКТ, і ці зміни в подальшому дуже складно відкоригувати.

Їжа наспіх – це ще й страви просто з холодильника або прямісінько з плити. В першому біди не має, а в другому – є. Опіки слизової призводять до хронічного запалення та змін у клітинах, аж до злоякісних перетворень. Це підтверджує цікаве спостереження. На Сході, де віддають перевагу гарячому, чоловіки нерідко стикаються з раком стравоходу. Натомість жінки, які традиційно їдять після чоловіків, коли їжа вже прохолоне, цих проблем не мають – такий ось неочікуваний бонус патріархального устрою.

З їжею щойно з плити, до речі, пов’язана ще одна пастка…

 

  1. Постійне пересолювання

…Гаряча страва видається менш солоною, ніж є насправді. Через це кулінари, куштуючи приготоване, чи відвідувачі ресторану, смакуючи подане, часто мимоволі тягнуться до сільнички. Бажання додати солі провокують і закуски – копченості, оливки, пікулі тощо. Наступна страва, де з сіллю все гаразд, після цього видається недосоленою. Знову хочеться присмачити, й поступово це стає звичкою. Й нічого хорошого в цьому немає.

Хлорид натрію затримує воду та провокує набряки. Надмірне вживання солі призводить до гіпертонії. Далі – надто солона їжа сприяє вимиванню кальцію і його виведенню з сечею. І це ще не все – є припущення щодо онкологічних ризиків.

Висновок: надлишок натрію в організмі – зло.

 

  1. Захоплення смаковими добавками

Натрій – це не лише про сіль, а й про інший поширений покращувач смаку, глутамат натрію. Як відомо, він міститься в чималій кількості продуктів та активно використовується як смакова добавка. Навколо глутамату було зламано чимало списів, та зрештою жодна зі страшилок не здобула наукового підтвердження.

А ось із тим, що добавка справді покращує смак, погоджуються всі. Глутамінова кислота є маркером того, що їжа багата на білок, і організм каже – Yes! Це саме те, що треба! У тому, що страва здається смачнішою, є плюс. Люди схильні менше її досолювати, а глутамат містить утричі менше натрію, ніж поварена сіль.

Але є й мінус. Добавка може сприяти банальному переїданню.

Отже, привіт, зайва вага!

 

  1. Нерегулярне харчування

…Надлишкові кілограми та проблеми зі ШКТ – це також закономірний результат пропусків у прийомах їжі. Не варто нехтувати сніданком. По-перше, регулярні вранішні трапези прискорюють метаболізм, і це означає, що з’їдене вдень перетравлюватиметься ефективніше. По-друге, позбавивши організм законної енергетичної підзарядки зранку, вдень ми ризикуємо відчути лютий голод. А тепер уявімо, що в робочій круговерті не вдалося пообідати… Про яке «не їсти після 18:00» може йтися? Ясно, що без нічного рейду до холодильника – ніяк.

Організм, тим часом, хоче не тільки підживитися, а й спати. Гормональний фон змінюється, обмінні процеси уповільнюються, і те, що було з’їдено на ніч, відкладається на боках.

І привіт, ожиріння…

 

  1. Палке прагнення схуднути

…То як позбутися огрядності? Головне, не впадати в крайнощі. Голодування – це стрес для організму, який, у свою чергу, провокує загострення усіх хвороб, і не тільки гастроентерологічних. Інша річ – розвантажувальні дні. Втім, «кефірний день» не повинен ставати «кефірним місяцем». Будь-які монодієти, а також системи харчування, що роблять акцент на сильно обмеженій кількості продуктів, загрожують дисбалансом поживних речовин.

Натомість найпевніший шлях до стрункості – це прощання із «порожніми калоріями», яких повно в готових снеках, солодощах, здобі. Варто відмовитися від них бодай на місяць, і це вже дасть результат.

___
Корпоративне видання ТОВ “ХЕЛСІ ЕНД ХЕПІ” – усі матеріали охороняються законами України та міжнародними конвенціями про інтелектуальну власність. Використання матеріалів дозволяється тільки за письмовою згодою Засновника (ТОВ “ХЕЛСІ ЕНД ХЕПІ”). Відповідальність за достовірність наведених у рекламі відомостей, а також за відповідальність змісту реклами вимогам законодавства несе рекламодавець.