Топ-5 гастро-помилок

Важливість правильного харчування – азбучна істина для освіченої людини. Водночас мало хто може похвалитися залізним дотриманням дієтологічних правил. І відбувається це через те, що значну кількість рішень стосовно їжі ми приймаємо не усвідомлено, а просто за звичкою.


  1. Перекус похапцем

Сьогодні швидкісне вживання їжі навіть важко назвати звичкою, для багатьох це справді життєва необхідність. Утім, шлунку від того аж ніяк не легше: всі наші дедлайни для нього порожній звук; а ось квапливо проковтнуті погано пережовані порції – це удар за ударом. У результаті порушується моторика ШКТ, і ці зміни в подальшому дуже складно відкоригувати.

Їжа наспіх – це ще й страви просто з холодильника або прямісінько з плити. В першому біди не має, а в другому – є. Опіки слизової призводять до хронічного запалення та змін у клітинах, аж до злоякісних перетворень. Це підтверджує цікаве спостереження. На Сході, де віддають перевагу гарячому, чоловіки нерідко стикаються з раком стравоходу. Натомість жінки, які традиційно їдять після чоловіків, коли їжа вже прохолоне, цих проблем не мають – такий ось неочікуваний бонус патріархального устрою.

З їжею щойно з плити, до речі, пов’язана ще одна пастка…


  1. Постійне пересолювання

Гаряча страва видається менш солоною, ніж є насправді. Через це кулінари, куштуючи приготоване, чи відвідувачі ресторану, смакуючи подане, часто мимоволі тягнуться до сільнички. Бажання додати солі провокують і закуски – копченості, оливки, пікулі тощо. Наступна страва, де з сіллю все гаразд, після цього видається недосоленою. Знову хочеться присмачити, й поступово це стає звичкою. Й нічого хорошого в цьому немає.

Хлорид натрію затримує воду та провокує набряки. Надмірне вживання солі призводить до гіпертонії. Далі – надто солона їжа сприяє вимиванню кальцію і його виведенню з сечею. І це ще не все – є припущення щодо онкологічних ризиків.

Висновок: надлишок натрію в організмі – зло.


  1. Захоплення смаковими добавками

Натрій – це не лише про сіль, а й про інший поширений покращувач смаку, глутамат натрію. Як відомо, він міститься в чималій кількості продуктів та активно використовується як смакова добавка. Навколо глутамату було зламано чимало списів, та зрештою жодна зі страшилок не здобула наукового підтвердження.

А ось із тим, що добавка справді покращує смак, погоджуються всі. Глутамінова кислота є маркером того, що їжа багата на білок, і організм каже – Yes! Це саме те, що треба! У тому, що страва здається смачнішою, є плюс. Люди схильні менше її досолювати, а глутамат містить утричі менше натрію, ніж поварена сіль.

Але є й мінус. Добавка може сприяти банальному переїданню.

Отже, привіт, зайва вага! 


  1. Нерегулярне харчування

Надлишкові кілограми та проблеми зі ШКТ – це також закономірний результат пропусків у прийомах їжі. Не варто нехтувати сніданком. По-перше, регулярні вранішні трапези прискорюють метаболізм, і це означає, що з’їдене вдень перетравлюватиметься ефективніше. По-друге, позбавивши організм законної енергетичної підзарядки зранку, вдень ми ризикуємо відчути лютий голод. А тепер уявімо, що в робочій круговерті не вдалося пообідати… Про яке «не їсти після 18:00» може йтися? Ясно, що без нічного рейду до холодильника – ніяк.

Організм, тим часом, хоче не тільки підживитися, а й спати. Гормональний фон змінюється, обмінні процеси уповільнюються, і те, що було з’їдено на ніч, відкладається на боках.

І привіт, ожиріння… 


  1. Палке прагнення схуднути

То як позбутися огрядності? Головне, не впадати в крайнощі. Голодування – це стрес для організму, який, у свою чергу, провокує загострення усіх хвороб, і не тільки гастроентерологічних. Інша річ – розвантажувальні дні. Втім, «кефірний день» не повинен ставати «кефірним місяцем». Будь-які монодієти, а також системи харчування, що роблять акцент на сильно обмеженій кількості продуктів, загрожують дисбалансом поживних речовин.

Натомість найпевніший шлях до стрункості – це прощання із «порожніми калоріями», яких повно в готових снеках, солодощах, здобі. Варто відмовитися від них бодай на місяць, і це вже дасть результат.
Топ-5 гастро-помилок - 1

Олена ШОКІНА, лікар-гастроентеролог 

“Неспішність, регулярність, збалансованість у їжі – все це має стати золотим правилом”.

Healthy and Happy: Гастроентерологія

___

Корпоративне видання ТОВ “ХЕЛСІ ЕНД ХЕПІ” – усі матеріали охороняються законами України та міжнародними конвенціями про інтелектуальну власність. Використання матеріалів дозволяється тільки за письмовою згодою Засновника (ТОВ “ХЕЛСІ ЕНД ХЕПІ”). Відповідальність за достовірність наведених у рекламі відомостей, а також за відповідальність змісту реклами вимогам законодавства несе рекламодавець.

Поділитися:
  • Напрямки
  • Меню