Шлунок мій, що робити з тобою?

Хтось любить осінь за її, хоч і в’янення, зате пишне, за її різнобарв’я та багатство фарб, тихий спокій та умиротворення. При цьому є ті, для кого осіння пора – суцільна похмурість, смуток та сезонне загострення хронічних недуг. Тому, люди, у яких пустує шлунок, з початку вересня морально готуються до прийдешніх неприємностей.

Сидіти та чекати поганого самопочуття – заняття невдячне. Усім відома істина: краще попередити проблему, аніж потім її вирішувати. Для цього важливо забезпечити своєму організму правильні умови, не допускаючи факторів, що «пробуджують від сплячки» гастрити, виразку шлунку та інші хвороби ШКТ.

Причини сезонних загострень

Безумовно, сама осінь не винна у поганому самопочутті людей. І вже тим більше вона жодним чином не впливає на шлунок й всю систему травлення людини. Головними причинами загострення в цей період виступають нервово-емоційна напруга та неправильне харчування. Хоча й інші фактори – процеси перебудови організму на стику сезонів, безконтрольне використання лікарських препаратів, несприятлива екологія, вживання алкоголю та нікотину – не можна скидати з рахунків.

Емоції через край

«Усі хвороби від нервів» – цю фразу знають навіть сучасні діти. Але мало хто пов’язує нервову напругу із психоемоційним станом. Адже саме наші емоції нерідко стають прямою причиною дисфункцій внутрішніх органів. І зв’язок цей досить простий.

Будь-яке потрясіння викликає підвищене вироблення наднирниками гормону кортизолу. Він, у свою чергу, забезпечує приплив крові до м’язів. Якщо при цьому не відбувається м’язової активності (людині, наприклад, не потрібно тікати від хижака або ховатися від стихії, що розбушувалася, вступати в бійку з хуліганами тощо), то підвищена доза кортизолу, неяка не була витрачена при пасивності, призводить до порушення вироблення ферментів та уповільнення процесу травлення. В шлунку накопичується соляна кислота, ушкоджуючи його стінки, слизову оболонку.

Такий негативний вплив гормону триває до повного заспокоєння людини. А воно нерідко настає лише за кілька годин. Чим частіше людина відчуває стрес, тим частіше його шлунку наносяться нищівні «удари». Висновки з усього вищесказаного можна зробити наступні: важливо навчитися контролювати свої емоції, намагатися швидко заспокоюватися, якщо все ж таки не вдалося стриматися і дозволити стресу порушити ваш внутрішній психоемоційний баланс.

Хліб насущний

«Скажи мені, що ти їси – і я скажу, що в тебе болить» – мабуть, так можна перефразувати відому приказку. На жаль, продовольчі продукти сьогодні не відрізняються якістю, оскільки самі споживачі не переймаються цим питанням. Їх не бентежить безліч барвників, консервантів, ароматизаторів та інших хімічних речовин.

Тим часом організм людини так і не навчився справлятися із «синтетикою». У його «багажі знань» є лише такі складові їжі, як: вітаміни, мікро- та макроелементи, амінокислоти, жири, білки, вуглеводи. Коли, наприклад, ми кладемо на язік чіпси зі смаком риби він стає збентеженим. Адже мозок дає сигнал органам ШКТ для вироблення ферментів, що розщеплюють саме морепродукти, які з чіпсами, що вживаються в даний момент, навіть не лежали поряд.

Такий «обман» змушує працювати «в порожню» всю систему шлунково-кишкового тракту, і чим частіше таке відбувається, тим більший негативний слід залишає по собі дана робота.

Відмова від режиму їжі, часті пропуски обіду, сніданку, «надолуження» цих пропусків за вечерею, їжа «на бігу», фаст-фуд, перекушування в сухом’ятку, вживання гострої, жирної, смаженої їжі – все це сприяє виробленню та скупченню в шлунку головного «агресора» – соляної кислоти. Плюс, рясне вживання сирих овочів, фруктів, багатих на клітковину – дуже важкого матеріалу для перетравлення. Тому нерідко шлунок у середині осені починає «стогнати» від «втоми» й такого неповажного ставлення до нього.

Що має насторожити?

Існує ціла низка симптомів, які мають стати сигналом, що стимулює до відвідування лікаря-гастроентеролога. До таких відноситься будь-який дискомфорт в епігастральній ділянці: здуття, відчуття тяжкості в животі, бурчання, печія, хворобливість. У будь-якій подібній ситуації тільки фахівець зможе призначити необхідне обстеження, а на основі отриманих результатів – ефективне лікування.

Профілактика

Щоб не чекати критичної ситуації, важливо вжити превентивних заходів. Сучасні дієтологи стверджують, що на 70% знизиться ризик захворюваності ШКТ, якщо людина правильно харчуватиметься. Встановлений режим та здоровий раціон харчування – два основні інструменти здоров’я шлунку та всієї системи травлення.

При ремісіях не варто виснажувати себе жорсткими дієтами. Щоб уникнути загострень важливо дотримуватися рекомендацій лікаря та вживати дозволені продукти, страви. Список їх відрізняється об’ємністю, так що вибір досить широкий і боятися голоду не варто.

Що можна їсти?

  • Супи молочні, овочеві, без жирних бульйонів.
  • Пісне м’ясо (яловичина, птиця), риба – відварені чи запечені.
  • Макаронні вироби та будь-які крупи (каші). Винятком є перловка та пшоно.
  • Паровий омлет, варені яйця.
  • Відварені або запечені овочі.
  • Олія рослинна, вершкове масло.
  • Некислий сир, вершки, молоко (в кашах, напоях).
  • Підсушений пшеничний хліб.

Звичайно ж, не варто відмовлятися від приємних і улюблених десертів. Мед, варення, пастила, зефір, сухе печиво, мармелад – все це цілком підходить для тих, хто страждає на хронічний гастрит або виразкову хворобу.

Як харчуватись правильно?

Крім складання здорового раціону харчування важливо також дотримуватись правил харчового режиму. По-перше, прийоми їжі повинні бути частими (приблизно кожні 3-4 години), а порції при цьому мінімальні. Важливо урізноманітнити раціон, щоб уникнути «сухом’ятки» та переїдання. Пам’ятайте: головні вороги шлунку – це дуже гаряча й холодна їжа. Температура страви повинна залишатися в межах +37 – +40 °С.

По-друге, відразу після їди в жодному разі не можна лягати, піднімати важкі вантажі, бігати, працювати в зігнутому положенні тіла. Це запобігатиме потраплянню шлункового соку в стравохід і неприємному симптому – печії. По-третє, необхідно виключити зі свого меню такі продукти: консерви, тваринні жири, міцні бульйони, відвари, у тому числі грибні, всі приправи, соління, дріжджове тісто, алкоголь та газовані напої.

Бережіть себе, тоді й осінь буде до вас добра, мила, привітна! А про сезонні загострення можна буде забути, насолоджуючись природним спокоєм та навколишнім кольоровим размаїттям.

Healthy and Happy: Дієтологія

Поділитися:
  • Напрямки
  • Меню