Протеїновий бум

Люди люблять експерименти, особливо коли йдеться про вдосконалення фігури за допомогою кулінарії. Й потрапляють на гачок обіцянок і власної необізнаності. Як, скажімо, у випадку з білковими дієтами.

 

Про те, що кожен із трійці БЖВ – білки, жири та вуглеводи – має невід’ємне право займати свою законну частку на тарілці, ми знаємо ще зі шкільної лави. Та на практиці жири та вуглеводи раз за разом відправляють на лаву підсудних – як підозрюваних у справі зникнення талії… Натомість білкам дістається менше. Саме тому всесвітня мережа рясніє розповідями про різноманітні білкові дієти для схуднення та протеїнові продукти для спортсменів, що прагнуть наростити м’язи. Й багатьом таки щастить досягнути бажаного! Однак позитивний ефект вони матимуть лише на початку. Якщо білки переважатимуть у меню протягом тривалого часу, це матиме негативні наслідки.

 

Що відбуватиметься з підшлунковою?

Продукти, багаті на протеїни, за задумом авторів білкових дієт, добре насичують і допомагають регулювати гормон голоду грелін. Завдяки цьому організм уникає стресу, й людина може легко відмовитися від вуглеводів. Відповідно, підшлунковій потрібно буде виробляти менше інсуліну, надмірна кількість якого «силоміць» заштовхує глюкозу до клітин, а вони переводять надлишок енергії в жирові запаси.

Та виявляється, формула «більше білків + менше вуглеводів = менше інсуліну» спрацьовує не завжди. Річ у тім, що компонентом білків є амінокислоти, серед яких – комплекс незамінних сполук, відомий під абревіатурою BCAA. І цей комплекс, окрім інших функцій, призводить якраз-таки до зростання рівня інсуліну. В результаті клітини ставатимуть глухими до сигналів гормона, й підшлункова, аби достукатися до них, почне працювати ще інтенсивніше, і… дедалі більша кількість інсуліну стимулюватиме набір ваги.

 

Як реагуватиме ШКТ?

Коли в раціоні починають значно переважати білкові продукти, ферментів для їх перетравлювання може банально не вистачати. Й тоді неперетравлені частки їжі мандрують до нижніх відділів кишківника, де стають здобиччю шкідливих мікроорганізмів. Отримавши вдосталь харчових ресурсів, патогени витіснятимуть корисну мікрофлору, а це спричинить:

  • зниження імунітету – і не тільки місцевого, а й загального;
  • постійне здуття, яке, по суті, дорівнюватиме хронічному отруєнню внутрішніх органів;
  • підвищення ризиків запальних процесів;
  • погіршення настрою – через порушення балансу в кишківнику зменшиться продукування нейротрансмітерів, тобто хімічних посередників, які, передаючи нервові імпульси, впливають і на емоційний стан;
  • перенавантаження видільної системи – нирки й печінка муситимуть відфільтровувати токсичні сполуки в посиленому режимі.

 

Яку відповідь дасть імунітет?

Організмові, який зіштовхнеться з наслідками довготривалого переїдання білків, невтямки, що його власник вирішив розпрощатися із зайвими кілограмами, або ж навпаки, наростити масу біцепсів із трицепсами. Імунна система прийматиме рішення сама, і цілком імовірно, що вона кине всі сили на боротьбу зі звичними харчами, запустивши каскад алергічних реакцій.

 

Як діяти правильно?

Повірити – й на собі перевірити! – що «тарілка здорового харчування», рекомендована ВОЗ, містить збалансований перелік БЖВ. Згідно з її принципами, приблизно половину в раціоні слід віддати овочам і фруктам, чверть – складним вуглеводам, чверть – білковим продуктами. А ще треба додати десь із ложечку жирів. Так, наприклад, взірцем збалансованого сніданку може стати легкий салат, каша або тост із цільних злаків та яйце.

 

Омлет Пуляр

Для того, щоб приготувати ефектну страву, яку, за переказами, придумала француженка Анна Пуляр іще в ХІХ ст., варто дотримуватися таких рекомендацій:

  • на помірному вогні розігріти товстостінну сковороду, змащену рафінованою олією;
  • вилити на неї ретельно перемішаний жовток і накрити кришкою на кілька хвилин;
  • викласти згори збитий міксером до щільності підсолений білок і акуратно розрівняти його лопаткою. Зважаючи на нейтральність смаку, курячий білок можна присмачити сушеним часником;
  • накрити кришкою для створення ефекту печі та довести до готовності.

Леся САК, психолог

“Хоч би якою розрекламованою була «дієта», перш ніж вдаватися до харчових експериментів, необхідно проконсультуватися з лікарем і визначити, зокрема, оптимальну для віку та способу життя кількість білка”.

___
Корпоративне видання ТОВ “ХЕЛСІ ЕНД ХЕПІ” – усі матеріали охороняються законами України та міжнародними конвенціями про інтелектуальну власність. Використання матеріалів дозволяється тільки за письмовою згодою Засновника (ТОВ “ХЕЛСІ ЕНД ХЕПІ”). Відповідальність за достовірність наведених у рекламі відомостей, а також за відповідальність змісту реклами вимогам законодавства несе рекламодавець.