Діагностика захворювань прямої кишки. Проктоскопія.

У зв’язку з малорухливим способом життя спостерігається зростання проктологічних захворювань, перше місце серед яких займає геморой. Захворювання супроводжується неприємними і болючими симптомами і негативно впливає на якість життя.

Інші проктологічні захворювання:

  • анальна тріщина;
  • поліпи;
  • тромбоз вен прямої кишки;
  • нетримання сфінктера (анальний пролапс).

Проктологічні захворювання супроводжуються такими симптомами:

  • біль, печіння або свербіж в анальному проході;
  • кров’яні виділення при дефекації;
  • відчуття неповного випорожнення прямої кишки;
  • часті позиви до дефекації.

Наявність або періодичне виникнення даних симптомів привід звернутися за консультацією до проктолога.

Для своєчасного виявлення хвороб заднього проходу (ануса) і кінцевого відділу прямої кишки проводять огляд за допомогою порожнистої світлової трубки – проктоскопу.

Проктоскопія (ректоскопію) проводять для виявлення таких патологій як:

  • гострий і хронічний геморой;
  • гостра або хронічна анальна тріщина;
  • поліпи прямої кишки;
  • тромбоз вен кишки;
  • параректальний свищ;
  • кіста кишки;
  • парапроктит;
  • рак прямої кишки.

Крім цього процедура дозволяє виявити причину ректальної кровотечі, а також взяти зразок тканини для проведення цитологічного дослідження.

Процедура вимагає спеціальної підготовки:

  1. За 2-3 дні до ректороманоскопії не можна вживати важку їжу (свіжі овочі і фрукти, хліб з борошна грубого помелу). Можна – нежирні птицю, рибу, м’ясо, м’ясні бульйони, каші (крім вівсяної, пшоняної, перлової). Страви – парові, тушковані або варені. За 1 день до обстеження допускається легкий обід, ввечері – тільки чай. Вранці перед процедурой не можна снідати.
  2. До обстеження важливо очистити кішківник за допомогою проносного «Фортранс» відповідно до інструкції до препарату і в ранок проведення процедури – очисної клізми. Її обсяг на раз – не менше 1 л. Виконувати клізму до тих пір, поки не буде виходити чиста вода.

Як проходить процедура?

Пацієнт лежить на кушетці на боці, з притиснутими до тіла ногами. Спочатку лікар проводить пальцеве дослідження, завдання якого виявити відсутність перешкод і запалених ділянок на шляху проктоскопа. Для цього лікар вводить в анус змащений лубрикантом палець, попередньо вдягнувши рукавичку. Після пальцевого огляду вводиться проктоскоп. Під час огляду для більш точної діагностики в порожнину прямої кишки подається повітря. Це може викликати відчуття переповненості кишечнику і бажання випорожниться.

Зазвичай процедура не викликає больових відчуттів, проте за бажанням пацієнтів її можуть проводити під місцевою або загальною анестезією.

Проктоскопія абсолютно безпечна процедура, в деяких випадках після неї може виникнути незначне виділення крові, яке проходить самостійно через 1-2 дні. У дуже рідкісних випадках після процедури може боліти живіт, а також виникати відчуття печіння або свербежу в задньому проході.

Необхідно негайно повідомити лікаря про виникнення таких симптомів після процедури:

  • здуття живота;
  • підвищення температури тіла вище 38С;
  • рясні кров’яні виділення;
  • сильний біль в задньому проході.

Процедура займає 10 хвилин. Результати обстеження разом з рекомендаціями лікаря пацієнт отримує відразу ж після процедури. У разі, якщо під час проктоскопії була взята біопсія, результати обстеження доведеться почекати 5-10 днів.

Проктоскопію може призначити лікар проктолог після консультації. У деяких випадках діагностики може виявитися недостатньо, в такому випадку лікар може призначити проведення колоноскопії – більш глибоке дослідження прямої кишки за допомогою ендоскопа.

Зверніться до лікаря, якщо у Вас:

  • гострий і хронічний геморой;
  • гостра або хронічна анальна тріщина;
  • поліпи прямої кишки;
  • тромбоз вен кишки;
  • параректальний свищ;
  • кіста кишки;
  • парапроктит;
  • рак прямої кишки.
Переглянути всі ціни

Записатись до лікаря

Залиште свої контактні дані і ми зв’яжемось з Вами найближчим часом!

* Поля обов'язкові для заповнення
Дякуємо! Ваші дані успішно відправлені.
  • Напрямки
  • Меню