Ніякий не ворог

Його давно обвішали ярликами «небезпечно», «контролюймо!», «борімось!» та закликами кидати всі можливі дієтично-фізкультурні ресурси на зниження його рівня. Та чи заслуговує холестерин на таку загальну ненависть?

Людмила ПЕРЕШ, кардіолог вищої категорії, лікар загальної практики – сімейний лікар

“Формула хорошого холестерину проста: спорт + натуральні продукти. Й не варто викидати з раціону яйця та рибну ікру!”

Інтернет багатий на всілякі «чорні списки» небезпечних продуктів. Автори численних матеріалів бачать смертельну небезпеку в м’ясі, яєчних жовтках, рибі, молочних продуктах, не кажучи вже про кондитерські вироби. Якщо жахливий холестерин оселився мало не в усіх харчах, то що ж тоді їсти, спитаєте ви? «Помідори з огірками», – впевнено порадять прихильники сироїдіння… І помиляться. Так само, як помиляються й автори «заборонних списків». Бо насправді холестерин незамінний для організму. Ця речовина відіграє вагому роль у формуванні клітин, оскільки входить до структури клітинної стінки.

Покажіть паспорт

Для різних категорій населення норми холестерину різні. Важливою характеристикою тут є вік: підвищений холестерин у 20 років – не біда. Скажімо, для молодої здорової людини показник у 5 одиниць – це норма. Хто регулярно займається спортом і не має артеріальної гіпертензії чи цукрового діабету, тому холестерин не ворог, а хороший друг. Утім, для людини, котра має цукровий діабет, ті самі 5 одиниць – це вже перевищення норми. Для чоловіків, старших за 40 років, та жінок, старших за 50, високий рівень холестерину становить небезпеку. Крім того, серйозною проблемою він є для людей, які вже мають певні серцево-судинні захворювання, бо належить до факторів ризику патологій серцево-судинної системи.

Хороший і поганий

І річ не лише в кількості. Сучасні лікарі не користуються поняттям «загальний холестерин». Сама по собі ця органічна сполука нейтральна. Місце холестерину в умовних таборах «добра» чи «зла» залежить від речовин, котрі його транспортують і з ним взаємодіють, – ліпопротеїдів.

Вони бувають низької та високої щільності. Останні дуже важливі для організму, адже запобігають забрудненню судин. А ось низької щільності справді варто остерігатися: саме такі ліпопротеїди «псують» холестерин і можуть спричиняти проблеми зі здоров’ям. Зокрема, їх наявність в організмі є одним із факторів ризику серцево-судинних захворювань.

Головне – баланс

Якщо вибір зроблено на користь низькожирової безхолестеринової дієти, будівельних «цеглинок» бракує не тільки поганим фракціям, а й хорошим. Тому не варто боятись ані яєць, ані м’яса, ані риби. Всі натуральні продукти є безпечними для людського організму – на відміну від синтетичних транс-жирів, а також небажаної пальмової олії.

Та що ж робити, якщо підвищується рівень «шкідливого» холестерину? В такому разі пацієнтові призначають спеціальні препарати – статини. Вони регулюють рівень саме тієї речовини, котра становить небезпеку для організму, а не загального холестерину.

Не тільки меню

Важливо також зважати ось на що: нема причин перекладати відповідальність за рівень «лихого» холестерину на саме лише харчування. Зловживання алкоголем, паління, недостатня фізична активність, дефіцит статевих гормонів – усі ці чинники пов’язані з підвищенням рівня ліпопротеїдів низької щільності. Вагому роль тут відіграє генетика. Якщо ваші батьки мали інфаркти чи інсульти (чоловіки старше 50 років і жінки молодші за 65), варто регулярно перевіряти рівень холестерину. А якщо батьки здорові й щасливі та про інсульти тільки чули, можна вести здоровий спосіб життя і забути про контроль рівня холестерину. Регулярні заняття спортом і правильне харчування захистять вашу серцево-судинну систему.

Без зайвих витрат

Дехто приймає препарати для підвищення «хорошого» холестерину, не переконавшись у тому, що це необхідно. Норма холестерину залежить від віку і стану здоров’я, тому для кожного вона своя. Тож варто проконсультуватися з фахівцем, перш ніж розпочинати боротьбу за зниження.

___
Корпоративне видання ТОВ “ХЕЛСІ ЕНД ХЕПІ” – усі матеріали охороняються законами України та міжнародними конвенціями про інтелектуальну власність. Використання матеріалів дозволяється тільки за письмовою згодою Засновника (ТОВ “ХЕЛСІ ЕНД ХЕПІ”). Відповідальність за достовірність наведених у рекламі відомостей, а також за відповідальність змісту реклами вимогам законодавства несе рекламодавець.