«Ні» ведмежій послузі

Температура за вікном знижується – апетит зростає. Та чи варто їсти «про запас», навіть якщо це наслідок прадавнього інстинкту?

Причини переїдання

Тетяна АНІСТРАТЕНКО, лікар з гігієни харчування

 “Із приходом холодів організм потерпає від різких перепадів температури та намагається компенсувати брак тепла вуглеводами. А це ризик появи зайвих кілограмів”. 

Сезонна запасливість

Чому з настанням холодів у нас пробуджується потяг до переїдання? Серед причин фахівці називають синдром «бурого ведмедя», який провокує:

  • По-перше, сильний голод як наслідок інстинкту самозбереження. Коли на вулиці холодно, людину мають зігрівати внутрішні запаси жиру, як ведмедя під час зимової сплячки. Прадавній інстинкт примушує щоразу їсти за двох, налягаючи на жири та вуглеводи напередодні морозів.
  • По-друге, гальмування обмінних процесів в організмі та увімкнення «режиму економії енергії». Наші пращури жили в період, коли їжу треба було зловити, а не простягнути руку й покласти до рота. Тому природа, прагнучи допомогти людству вижити, тимчасово сповільнила процеси травлення. В результаті частина з’їденого відправляється у депо – критичні зони тіла, тобто на талію, стегна, сідниці.

Брак сонця

Ще одна причина вовчого апетиту – скорочення світлового дня. Річ у тім, що взимку сонце надовго ховається за хмарами, а це неодмінно позначається на кількості гормона хорошого настрою – серотоніну. А отже, меланхолія може стати вашою надійною супутницею. Саме в такі моменти ви готові з’їсти гору цукерок, що згодом загрожує проявитися зайвими кілограмами та ще більшим смутком за стрункістю. 

У пошуках порятунку

І синдром «бурого ведмедя», і обмаль сонця – не привід засмучуватися. Треба діяти! Отже, що робити, коли:

  • Хочеться схуднути. В осінньо-зимовий період жорсткі дієти тільки сильніше розпалять багаття голоду. Приборкати відчуття голоду допоможуть складні вуглеводи, що, на відміну від простих, довше перетравлюються і дають ефект ситості. Тож каші – друзі, а тістечка – вороги.
  • Тягне на солоденьке. У такому разі варто запастися сухофруктами й горіхами та ласувати ними з медом.
  • Засмоктує хандра. На допомогу прийдуть не тортики й шоколадки, а чай із мелісою чи м’ятою, або ж з імбиром, що поліпшать настрій і зігріють тіло.

Зимове меню

Аби не переїдати, варто подбати про прийнятний зимовий раціон. Продукти мають не тільки наповнювати шлунок, а й допомагати пережити холоднечу – зігрівати зсередини, зміцнювати імунітет та бути профілактикою від застуд. Ось, що вам знадобиться:

  • Вітамін С. Саме він слугуватиме надійною бронею проти хвороботворних вірусів.

Що їсти: білокачанну капусту  сиру та квашену, зелену та ріпчасту цибулю, цитрусові, чорну смородину, ківі, броколі.

  • Вітаміни групи В. Незамінні для нормалізації роботи ШКТ і повноцінної роботи нервової системи.

Що їсти:  нежирне м’ясо та рибу, яловичу печінку, печінку тріски, яйце куряче, сири,  гречану, вівсяну, пшоняну крупи, нешліфований рис, горох, квасолю, авокадо, гарбуз, натуральні йогурти, горіхи.

  • Магній. Заспокоює нервову систему й має протизапальний і протиалергічний ефект.

Що їсти: нежирне м’ясо та рибу, яловичу печінку та язик, гречану, вівсяну, ячну крупи, мигдаль, фундук, какао.

  • Цинк. Врятує шкіру і волосся від вибриків температур і сухості опалювальних приміщень.

Що їсти: яловичу печінку і язик, рибу та морепродукти, яйця, сир, вівсяну та пшеничну крупи, спаржу, часник.

  • Рослинні жири. Надовго дають енергію.

Що їсти: оливкова олія – ідеальне пальне для двигуна внутрішнього згорання.

  • Тваринні білки. Підвищують термогенез – кількість енергії, необхідної для забезпечення фізіологічних процесів. Працюючи над перетравлюванням білків, організм витратить чимало зусиль на власний обігрів і менше думатиме про те, як відкласти припаси.

Що їсти: м’ясо, рибу та морепродукти, кислий сир та м’які білі сири (моцарела), білок курячих яєць, зварених вкруту (до 4 штук  на день) .

Корисний коктейль

Різноманітні фруктові, овочеві смузі – джерело вітамінів та смачне спасіння від голоду. Усі складові покладіть у блендер, подрібніть, вилийте у склянку та випийте J

Морквяний смузі

Інгредієнти:

  • Яблуко – 2 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Вода – 50 мл
  • Листя м’яти
  • Оливкова олія – 1 ст. л. (олію можна замінити 1 столовою ложкою пломбіру: авторський варіант для дітей)
  • Какао-порошок – 0,5 ч. л.

Healthy and Happy: Гастроентерологія

___

Корпоративне видання ТОВ “ХЕЛСІ ЕНД ХЕПІ” – усі матеріали охороняються законами України та міжнародними конвенціями про інтелектуальну власність. Використання матеріалів дозволяється тільки за письмовою згодою Засновника (ТОВ “ХЕЛСІ ЕНД ХЕПІ”). Відповідальність за достовірність наведених у рекламі відомостей, а також за відповідальність змісту реклами вимогам законодавства несе рекламодавець.