Крижана пристрасть

Усе найкраще в цьому житті починається на літеру «м»: мама, музика, морозиво, мартіні… Ой, стоп. Зупиняємося на морозиві!

Лариса СИТНЮК, гастроентеролог вищої категорії

“Помірне вживання морозива, якщо для цього немає протипоказань, – чудовий спосіб поліпшити настрій!”

 

Відтоді як китайці п’ять тисяч років тому додумалися подавати до святкового столу фрукти з льодом, людство встигло змішати й заморозити чи не всі солодощі на світі, й не тільки їх. Морозиво з часником та свинячими шкварками – це вже не анекдот про вітчизняні смакові уподобання, а реальність. Звісно, не всі льодові експерименти стають класикою – в Америці є навіть «цвинтар морозива», облаштований одним із найвідоміших у США виробників Ben & Jerry’s. Тут встановлюють надгробки сортам, які втратили популярність або взагалі не припали споживачам до смаку. Натомість деякі різновиди холодних десертів незмінно утримують популярність, і світовий лідер серед них – вершкове морозиво.

Це просто щастя!

Вершкові ласощі – чудове джерело кальцію, а також калію, магнію, заліза й інших потрібних мікроелементів. Морозиво заряджає енергією за рахунок високого вмісту вуглеводів, а також жирів, які є важливими будівельним матеріалом для організму, адже саме з них здебільшого складаються оболонки клітин. Цінне морозиво й високим вмістом легкозасвоюваного білка – ідеться про 20 важливих амінокислот. Серед них – триптофан, незамінна амінокислота, яка разом із вітаміном В6, ніацином і магнієм утворює серотонін, відомий як гормон щастя. Втім, наявність триптофану – не єдина причина, через яку морозиво покращує настрій.

Торжество калорій

Отримавши значну кількість калорій, мозок просто криком кричить: «Йо, яка розкіш, скільки в організму тепер ресурсів!» Щоправда, ця репліка належить несвідомій частині психіки, яка сформувалася за часів, коли з солоденького були доступні хіба сезонні ягідки (кому пощастило більше – всесезонні банани). Тож сьогодні, коли нам з усіх поличок підморгують висококалорійні солодощі, варто покладатися на розум і не зловживати холодними ласощами. Адже твердження, ніби морозиво можна їсти без обмежень – бо кількість калорій у десерті менша, ніж кількість калорій, яку організм витрачає на нагрівання морозива у шлунку – не відповідає дійсності. Тобто, якусь енергію таки буде витрачено на обігрів. Та якщо ми порівняємо її з калорійністю порції, це буде все одно що знижка в тисячу гривень при купівлі «бентлі».

Вивчаймо етикетку

Отже, тим, хто стежить за вагою, варто віддавати перевагу якомога менш жирним різновидам морозива. Тим, хто стикнувся з діабетом, слід пошукати холодні десерти з дозволеними замінниками цукру. А для тих, хто страждає від лактазної недостатності, виходом може стати сорбет або морозиво з соєвого чи іншого рослинного молока.

Рослинні жири, які подекуди використовуються замість молочних жирів для здешевлення виробництва – окрема тема для розмови. Вони не те щоб страшне зло, просто пломбір із такими добавками не матиме права називатися пломбіром. Інша річ, якщо кулінарна жирова суміш міститиме трансжири – їхню шкідливість доведено.

Небажаний вплив на організм можуть справляти й хімічні домішки – консерванти, покращувачі смаку, ароматизатори, барвники. Тому для тих, хто хоче бути стовідсотково впевненим у складі морозива, найкращий варіант – приготувати його самостійно.

Полунична граніта

Light-варіант морозива – колотий фруктовий лід – це класичний сицилійський десерт, який чудово освіжає у літню спеку.

Полуниця – 500 г

Цукор – 75 г

4–5 листочків базиліка

Сік одного лимона

Почищену від плодоніжок і вимиту полуницю, цукор, сік лимона й базилік покладіть у блендер та доведіть суміш до однорідності (під час подрібнення в ягідній суміші утвориться безліч повітряних бульбашок, і це – те що треба для консистенції!) Перелийте суміш до широкої ємності та поставте в морозилку на 2 години до неповного заморожування. Потім вийміть, переворушіть виделкою і знову морозьте пару годин. Готовому десерту дайте постояти 15 хвилин при кімнатній температурі, відтак розкладіть у склянки та прикрасьте базиліком або м’ятою. Пікантною приправою для оригінального поєднання полуниці з базиліком може стати свіжопотовчений рожевий перець.

___
Корпоративне видання ТОВ “ХЕЛСІ ЕНД ХЕПІ” – усі матеріали охороняються законами України та міжнародними конвенціями про інтелектуальну власність. Використання матеріалів дозволяється тільки за письмовою згодою Засновника (ТОВ “ХЕЛСІ ЕНД ХЕПІ”). Відповідальність за достовірність наведених у рекламі відомостей, а також за відповідальність змісту реклами вимогам законодавства несе рекламодавець.