Яка їжа для судин не корисна?

Усі сьогодні тільки й говорять про небезпеку підвищення рівня холестерину в крові! На які продукти можна покластися, а що їсти не варто?

Холестерин (у сучасній медичній літературі застосовують термін «холестерол») – органічна сполука, що відноситься  до класу ліпідів (жирів). Приблизно 80% цієї речовини організм людини виробляє сам, а решта – надходить із їжею.

Холестерин аж ніяк не зайвий, пояснює лікар-гастроентеролог, дієтолог Шокіна Олена.

Він забезпечує міцність клітинних мембран, формує оболонки нервових волокон, необхідний для коректного функціонування мозку та імунної системи, бере участь у виробленні статевих гормонів, кортизолу та вітаміну D, перетворюється печінкою на жовч, забезпечуючи процес травлення тощо. Щоправда, у чистому вигляді холестерин не може зі по крові доставлятися до тканин організму – йому потрібний «кортеж» із тригліцеридів та спеціальних білків-транспортувальників. Останні розрізняються за будовою, що, зрештою, позначається на щільності сполук, що утворюються.

Ліпопротеїни високої щільності (ЛПЗЩ) вважаться «хорошими», а ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) – «поганими», оскільки їм «подобається» приклеюватися до стінок артерій, звужуючи їх просвіт. Це може стати причиною утворення тромбів, судинних та серцевих катастроф у вигляді інфаркту, інсульту, легеневої тромбоемболії.

Причому перетворення холестерину на «корисний» чи «шкідливий», переважно впливають гени, а й їжу не можна скидати з рахунків. Отже, якщо людина хоче мати чисті судини, вона повинна правильно організувати своє харчування.

Вони нам не товариші

На підвищення рівня поганого холестерину сильний вплив мають продукти, що містять жири тваринного походження. Лідери «чорного» списку: молоко та його «похідні» з високою жирністю (особливо тверді сири); субпродукти (мозки, нирки, печінка); червоне м’ясо (особливо свинина, баранина, гусак, качка); ковбасні вироби, копченість; фастфуд; риб’яча ікра; смалець, а також маргарин, спреди, майонез (вони можуть рясніти трансжирами, при розщепленні яких в організмі запускається програма посиленого вироблення власного холестерину), курячий жовток.

Що робити з “поганцями”?

Отже, щоб знизити ризики утворення холестеринових бляшок в артеріях, потрібно:

  • не зловживати твердими сирами. Допустимо з’їдати не більше 20 г на день. Жирність молока та кисломолочних продуктів не повинна перевищувати 2,5%. Вершки та масло можна включати до раціону лише зрідка і в невеликих порціях;
  • з субпродуктів бажано використовувати тільки яловичу печінку, і не частіше 2-3 разів на місяць;
  • при виборі м’яса слід віддавати перевагу птиці (курці, індичці) або кролику, телятині, у крайньому випадку – пісній яловичині. Свинину можна вживати в окремих випадках і тільки нежирні частини. Під час приготування птаха обов’язково знімати шкірку;
  • морську рибу жирних сортів можна вживати без обмеження через наявність цінних омега-3 поліненасичених жирних кислот. Однак з огляду на те, що водні дари в більшості сімей бувають на столі не так часто, як потрібно, дієтологи радять «підсилити» раціон дієтичними комплексами (добавками) з Омега-3;
  • яєць дозволяється з’їдати не більше 4 на тиждень (з жовтком), а білок можна їсти без обмеження;
  • про маргарин, спреди, смальце краще забути;
  • від смаження слід відмовитися. Корисно варити, запікати або готувати їжу на пару.

Перелічені тваринні продукти, у тому числі твердий сир та яйця, необхідно поєднувати з рослинною (не крохмалистою) їжею. Природно, що ці рекомендації є корисні для людей, які не мають проблем із судинами та серцем, а пацієнтам кардіолога, особам із цукровим діабетом потрібна індивідуальна дієта.

«Зелена» компанія

Не в приклад продуктам, що містять тваринні жири, рослинна їжа має гарне співвідношення «хорошого» і «поганого» холестерину. Харчові волокна в дарах садів та полів виступають неспецифічним адсорбентом, гальмуючи всмоктування та допомагаючи виведенню ліпопротеїнів низької щільності. Вітамін С зміцнює стінки кровоносних судин, фітостерини знижують рівень ЛПНГ, а поліфеноли ще й зменшують швидкість окислення «поганих» жирів.

Перерахуємо найкращих друзів судин:

  • олії холодного віджиму. Серед них на перше місце фахівці ставлять оливкове (особливо у поєднанні з лимоном). Але не варто відмовлятися і від соняшникової олії, кунжутної та ін;
  • будь-які сезонні овочі та фрукти, багаті на клітковину, а також бобові;
  • цілісні злаки, висівки (особливо – вівсяна крупа);
  • горіхи, насіння.
  • Крім того, вчені роблять акцент на прянощах: часнику, цибулі, імбирі, куркумі, гвоздиці, перці чилі. Ці інгредієнти мають здатність «розігрівати» організм і активізувати відділення жовчі, що сприяє омиленню «поганого» холестерину та благополучної його евакуації з організму.

Ця інформація може розглядатися як посібник до дії не лише людям, які здатні знайти у себе атеросклероз, а й просто усім, хто бажає бути здоровими. А нічого ціннішого за дар здоров’я і бути не може!

Отже, підвищений рівень ліпопротеїнів низької щільності є одним з головних факторів ризику розвитку атеросклерозу та інших небезпечних захворювань серця та судин.

Поєднання базових інгредієнтів середземноморської кухні – морська риба + лимон + оливкова олія – дієтологи визнають запорукою чистих від холестеринових «бляшок» судин.

Healthy and Happy: Гастроентерологія

Поділитися:
  • Напрямки
  • Меню