Дієтологія – займається фізіологічними та біохімічними основами здорового харчування і полягає вивченням впливу харчування на організм людини та розробкою індивідуального раціону (дієти) в залежності від особливостей організму пацієнта, захворювань, що мають місце бути у нього на даний проміжок часу. Спрямована дієтологія на підтримання та відновлення здоров’я через раціональне харчування, що стає все більш важливим в сучасному суспільстві, де здоровий спосіб життя набуває обраної цінності.
Оскільки харчування впливає на фізичне та психічне здоров’я, дієтологи вивчають харчові продукти, їх склад та властивості, а також вплив на різні органи та системи організму. Однією з основних задач дієтології є забезпечення людей необхідними поживними речовинами, враховуючи індивідуальні особливості організму.
Лікар-дієтолог
Лікар-дієтолог – це кваліфікований лікар, що спеціалізується на розробці дієтичних раціонів для лікування та профілактики різних хвороб. Він консультує пацієнтів з проблемами харчування, враховуючи їхній вік, стан здоров’я, фізичну активність та інші фактори. Також фахівець виявляє причини надмірної або навпаки, недостатньої ваги, патологічних порушень процесів обміну та травлення.
В нашому медичному центрі Healthy&Happy працює лікар-дієтолог. На консультації, в ході опитування й збору анамнезу він виявляє причини розвитку захворювань, проблем з вагою, призначає діагностичні обстеження, а після отримання результатів – розробляє індивідуальний раціон або спеціалізований план харчування.
Діагностичні методи в дієтології
Діагностика в дієтології – це комплекс методів, які допомагають лікарю зрозуміти причини тих чи інших патологічних процесів.
- Антропометрія (вимірювання ваги та росту дозволяє визначити індекс маси тіла (ІМТ) та інші параметри, які можуть бути важливими для оцінки фізичного стану людини).
- Біохімічні аналізи крові та сечі (допомагають виявити ознаки дефіциту або перевищення норми певних харчових речовин – білків, вітамінів, заліза, інших).
- Дієтичний анамнез (лікар дає оцінку харчовим звичкам пацієнта, виявляючи при цьому недоліки або надлишок деяких компонентів в раціоні).
- Діагностика алергій та інтолерантності до їжі або імунодіагностика (визначається рівень антитіл або реакція імунної системи на певні продукти харчування).
- УЗД, Рентген (робиться з метою оцінювання стану органів системи травлення).
Всі ці методи дозволяють отримати повну картину про харчовий стан та потреби конкретної людини.
Лікування в дієтології
Головний метод терапії в даній галузі медицини – це дієтичне харчування. Лікар-дієтолог розробляє індивідуальні плани харчування для пацієнтів з різними хворобами або проблемами зі здоров’ям. Більшість хвороб ШКТ, пов’язаних з проблемним травленням, іншими патологіями і дисфункціями внутрішніх органів та систем можна лікувати або полегшувати їхні прояви за допомогою спеціально розроблених дієтетичних програм. Звертатися до дієтолога обов’язково треба при:
- Цукровому діабеті;
- Хворобах ШКТ;
- Підвищеному холестерині, артеріальному тиску, інших проблемах з серцево-судинною системою;
- Харчовій алергії;
- Плануванні вагітності;
- Активних заняттях спортом, фітнесом.
Оскільки однією з найпоширеніших проблем в сучасному суспільстві є зайва вага, тому дієтологи також активно працюють над методами корекції ваги через правильне харчування.
Профілактика
Дієтологія відіграє ключову роль у профілактиці багатьох захворювань. Правильне харчування може знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету, ожиріння та інших проблем. Дієтологи також вивчають вплив харчових звичок на психічне здоров’я та розробляють дієтотерапію для людей із психосоматичними розладами.
Індивідуальний підхід та рекомендації фахівця обов’язково враховують особливості кожної конкретної людини, її вік, життєвий стиль та фізичний стан.
Статті
Статті
Статті