Якими б прикрими епітетами не нагороджували аромати сирів із пліснявою, цей делікатес неодмінно знаходить палких прихильників. Чи не помиляються вони у свої вподобаннях?
Кулінарна ода забудькуватості
Різних оповідань про те, як людство відкрило для себе тонкий і складний смак пліснявих сирів, не менше, ніж різновидів цього продукту. Однак усі вони мають в основі одну й ту саму історію: хтось десь забув свій сир, і пізніше, знайшовши запліснявілий перекус, переконався у тому, що його смак у дивовижний спосіб покращився. Власне, випадковість – це насправді єдине можливе логічне пояснення появи делікатесу.
Але французи – такі французи! Тільки вони проінтерпретували класичний сюжет у романтичному дусі. Розповідають, нібито пастух, що жив біля містечка Рокфор, залишив у печері свій обід через те, що зустрів казково прекрасну незнайомку. Чи то зустріч закінчилася хепі-ендом, чи то дівчина хутенько втекла, і парубок згаяв місяці на її пошуки, – про це легенда мовчить. А ось про захват пастуха від сиру з пліснявою, коли голод зрештою переміг любовну жагу, вона описує в деталях.
Як там із мінералами?
І якщо про смаки не сперечаються – то навколо питання про користь сирів із пліснявою вирують диспути. Один із найголовніших аргументів, до якого апелюють поціновувачі сиру, – це високий вміст у ньому кальцію, без якого не зберегти ні міцності кісток, ні здоров’я зубів. І це справді так, щоправда, з певним «але». У витриманих сирах (до яких належать і плісняві), а тим паче – у плавлених, доволі високий вміст фосфатів, які якраз-таки сприяють демінералізації, тобто втраті кальцію, заліза та інших корисних елементів. Тож нутриціологи віддають перевагу м’яким білим сирам – адигейському, моцарелі тощо.
Її величність Пліснява
Утім, ніжність моцарели – це одне, а насиченість брі з пухнастою пліснявою «шубкою», гострота рокфору або горгонзоли з блакитними прожилками, пікантність ліваро з червонуватою скоринкою – зовсім інше. Для виготовлення сотень різновидів сирів використовують різні спори та застосовують різні технології дозрівання. Та всі види плісняви об’єднує те, що їх називають благородними. Й одностайної думки щодо її користі чи шкоди – також спробуй пошукай! Хтось стверджує, що це ледь не отрута. Інші нагадують про приналежність значної кількості з використовуваних спор до пеніцилінової групи, а отже, проголошують сири мало не природним антибіотиком.
А істина в тому, що до цього делікатесу, так само як і до ліків, слід ставитися обережно та зважено. За нормального функціонування видільних систем організму та відсутності схильності до алергічних реакцій кілька невеличких шматочків делікатесу є цілком припустимими.
Короля грає почет
Найкраще доповнення до них – так само помірна кількість білого вина – саме воно, маючи певні антисептичні властивості, зможе нейтралізувати плісняву. Напій із білих сортів винограду більш легкий, ніж із червоних (хоча й червоне вино має свої переваги – такі, наприклад, як високий вміст антиоксидантів.) Звісно, позитивний вплив матиме тільки натуральне вино, виготовлене та розлите авторитетним виробником, відповідальним за якість.
Не гречкою єдиною
У кризовий період особливого значення набуває турбота не лише про фізичне, а й про психічне здоров’я. І в цьому контексті влаштування час від часу вечірніх родинних посиденьок з невеличкою кількістю вишуканого сиру та келишком (одним!) благородного вина – цілком непогана ідея.
Сир сприятиме покращенню настрою і на хімічному, і на емоційному рівні. Перше стає можливим за рахунок вмісту в ньому триптофану – амінокислоти, необхідної для продукування «гормона щастя» серотоніну. Друге – за рахунок суто гастрономічного задоволення від споживання улюбленого продукту. Що більше позитивних емоцій – то легше пережити виклики, з якими ми стикаємося в непрості часи!
Олена ШОКІНА, лікар-гастроентеролог
Пліснява не такий уже й бажаний гість в організмі. Втім, невелика її кількість у запашних сирах не становить загрози для здорового організму
Healthy and Happy: Гастроентерологія
___
Корпоративне видання ТОВ “ХЕЛСІ ЕНД ХЕПІ” – усі матеріали охороняються законами України та міжнародними конвенціями про інтелектуальну власність. Використання матеріалів дозволяється тільки за письмовою згодою Засновника (ТОВ “ХЕЛСІ ЕНД ХЕПІ”). Відповідальність за достовірність наведених у рекламі відомостей, а також за відповідальність змісту реклами вимогам законодавства несе рекламодавець.