Використання різних рослинних олій і вишуканих заправок на їх основі дасть можливість урізноманітнити меню та забезпечити організм корисними речовинами.
Чим корисна олія
- Олії холодного пресування, які вважають найкращими, раціонально використовувати лише в салатах. Інакше під час термічної обробки жирні кислоти перейдуть у транс-форму – й дорога олія втратить свої переваги. Окрім того, її насичений аромат може бути недоречним при смаженні.
- У Греції олію часто виробляють із зелених оливок, тож вона має пікантну гірчинку. Італійська олія зазвичай відпресована зі стиглих плодів. Окрім регіону та традицій виготовлення, на смакові нюанси впливає сорт.
- Оливкова олія, настояна на плодах шипшини, сприяє регенерації слизових поверхонь. З лікувальною метою її вживають по 1 ч. л. тричі на день; з профілактичною – додають ложечку в салат, але не приправляють страву оцтом.
- Заправка з оливкової олії та лимонного соку посприяє виведенню «поганого» холестерину.
- Оливкова олія, попри всі її чудові властивості – не панацея, тож відмовлятися від інших олій лише на її користь не варто. Використовуючи нерафіновану соняшникову, врахуйте – раніше осад, що утворюється на дні, вважали корисним, адже це фосфоліпіди! Та час вніс корективи: з’ясувалося, що в осаді, через особливості промислового вирощування, містяться здебільшого гербіциди. Тому оптимальний варіант для повсякденного використання – рафінована соняшникова олія.
- Лляна чи конопляна олії – чудові претендентки на те, щоб покращувати смак салатів. Купувати варто лише ті, що розфасовані у темні пляшки та запаковані в картон, адже такі олії дуже швидко окислюються під дією світла. Відкриті пляшечки слід зберігати в холодильнику. При цьому повністю переходити, скажімо, на лляну олію, аби якнайшвидше її використати, не варто – її «соло» може порушити баланс у вживанні жирних кислот.
- Такі елітні олії, як мигдальна, горіхова, з кісточок персиків чи з гарбузового насіння також прекрасні як заправки. А давньоіндійська мудрість знає, як з їхньою допомогою очистити організм. Для цього потрібно кавову ложечку олії запити склянкою теплої, майже гарячої води – це допоможе позбутися вранішньої, найбільш токсичної жовчі.
Пікантний акцент
Авторські рецепти від Євгена Клопотенка бездоганні і з кулінарної, і з медичної точки зору. Додавання трав і спецій покращить перетравлювання їжі. З завданням стимуляції ШКТ відмінно впорається гірчинка полину чи гостринка перцю. Плюс – ароматні добавки привнесуть із собою щедру порцію антиоксидантів. Користь рецептів від шефа ще й у тому, що вони дозволяють простим бюджетним салатам перетворитися на вишукані кулінарні пропозиції.
Ароматна олія з травами
- Рафінована олія 500 мл
- Духмяний перець 7 шт.
- Орегано сушений 1 ст. л.
- Чебрець сушений 1 ст. л.
- Базилік сушений 1 ст. л.
- М’ята сушена 1 ст. л.
- Часник 2 зубчики
Розігрійте олію до 75 °С. Прогрійте перець на сухій пательні кілька секунд. Покладіть в олію прянощі та часник, перелийте у скляну тару, закоркуйте та дайте настоятися протягом тижня.
Ароматна олія з рибним соусом
- Рафінована олія 500 мл
- Рибний або соєвий соус ½ ст. л.
- Сухий цвіт липи 2 ст. л.
- Лимонна цедра 2 ст. л.
- Свіже листя смородини 3 шт.
Розігрійте олію до 75 °С. Покладіть у неї квітки липи, нарізане листя смородини, цедру, додайте соус. Потім перелийте все до скляної тари, закоркуйте та дайте настоятися протягом тижня.
Ароматна олія з фруктами
- Рафінована олія 500 мл
- Перець чилі ½ шт
- Сушені слайси груші 2 шт.
- Сушені слайси апельсина 4 шт.
- Полин 1 ч. л.
- Часник 2 зубчики
Розігрійте олію до 75 °С. Слайси груші й апельсина наріжте смужками, зубчики часнику злегка розчавіть. Перелийте олію та всі інгредієнти в скляну тару, закоркуйте й дайте настоятися протягом тижня.
Олена ШОКІНА, лікар-гастроентеролог
“Олії, збагачені оригінальним букетом спецій, чудово сприятимуть травленню”.
Healthy and Happy: Гастроентерологія
___
Корпоративне видання ТОВ “ХЕЛСІ ЕНД ХЕПІ” – усі матеріали охороняються законами України та міжнародними конвенціями про інтелектуальну власність. Використання матеріалів дозволяється тільки за письмовою згодою Засновника (ТОВ “ХЕЛСІ ЕНД ХЕПІ”). Відповідальність за достовірність наведених у рекламі відомостей, а також за відповідальність змісту реклами вимогам законодавства несе рекламодавець.