Що у фруктовому фольклорі правда, а що ні?
Яблука та кмин
Англійське всесвітньо відоме прислів’я «Їж по яблучку щодня – і забудь про лікаря» вперше було зафіксовано в Уельсі ще в середині ХІХ ст. Щоправда, приспускають, на початку прославлялися геть не яблука. В ті часи було заведено подавати плоди, фаршировані кмином, який вважали дуже корисним. А фрукти були потрібні для того, аби хоч якось проковтнути з ними насіння. Згодом акцент усе-таки перенесли на яблука. В ХХІ ст. учені вирішили перевірити прислів’я, й попередні результати підтвердили його правильність: яблукоїди зверталися до медиків рідше, ніж ті, хто нехтував плодами. Та коли до уваги було взято більше параметрів – вагу, освіту, наявність медичного страхування та інші чинники, що впливають на частоту відвідування медзакладів, різниця між учасниками дослідження нівелювалася. Висновок: не яблуками єдиними здорова людина.
Бажання і нетравлення
Персидська легенда наділяє яблука магічною силою: якщо з’їсти 40 яблук поспіль, здійсниться бажання. Та якщо зупинитися на 39-му, чари зникнуть, і дім спіткатимуть нещастя. Проте медики попереджають: краще зупинитися вже на другому, бо нещастя може статися зі шлунком. Яблука – прекрасний постачальник клітковини, однак її надлишок ускладнює роботу ШКТ і може спровокувати запальні процеси. Коли ж негаразди зі шлунком уже наявні, перевагу слід віддавати не свіжим, а запеченим фруктам.
Гроші й алкоголь
В Америці головний «яблучний» персонаж – Джонні Яблучне Зерня. Проповідник, що засаджував Америку плодовими деревами, став символом прогресу, любові до природи та безкорисливості. Про справжні досягнення Джонні американським школярам не розповідають. За часів колонізації, аби закріпити за собою землю, її потрібно було окультурити – і місіонер, висаджуючи яблуні, згодом нарубав на цьому чимало «капусти». А єдине, на що годилися тогочасні кислі дрібні яблука – це сидр. По суті, національний герой Америки забезпечував населення продуктом для виробництва алкоголю. І якщо здається, що ми занадто далеко відійшли від теми здоров’я, то ось іще один факт: переварювати воду піонерам Америки було геть непросто, тож сидр був безпечнішим, ніж вода, яка кишіла бактеріями.
Вхід і вихід
Схоже, чи не єдиний фольклорний образ без підступно «нездорового» підтексту – це наші молодильні яблучка. Що у плодах корисного? Органічні кислоти, які допомагають травленню. На початку сезону – вітаміни. Трошки заліза, хоча й у важкозасвоюваній формі… Та яблука цінні не лише тим, що вони привносять в організм, а й тим, скільки всього зайвого вони з собою забирають. Їх м’якоть у свіжому чи запеченому вигляді – чудовий природний сорбент. Завдяки цьому споживання двох яблук на день навіть має онкопротекторний ефект.
Противірусний десерт

Олена ШОКІНА, лікар-гастроентеролог
“Додавання цедри, імбиру та кориці подарує випічці вишуканий аромат і допоможе зміцнити організм у сезон застуд”.
Знадобиться:
- 0,5 кг листкового тіста;
- 3–4 яблука зі щільною м’якоттю;
- 150 г цукру для сиропу та 1 ст. л. цукрової пудри;
- спеції за смаком.
- Половинки неочищеного яблука без серцевини наріжте тонкими скибками, проваріть їх кілька хвилин у легкому сиропі, щоб вони стали більш еластичними, потім обсушіть.
- Листкове тісто наріжте смужками приблизно 3–4 см завширшки і 20 см уздовж. Викладіть на них яблучні «пелюстки», посипте корицею. Край тіста підгорніть усередину та згорніть у рулетик.
- Випікайте в духовці, розігрітій до 180 °С, протягом 30–40 хв., для того, щоб яблука не підгоріли, за 20 хвилин після початку випікання тістечка можна прикрити фольгою.
- До столової ложки цукрового сиропу додайте трохи натертого імбиру (1/4 ч. л.) і натерту цедру, зняту з половини апельсина. Кулінарним пензлем нанесіть прянощі на готові тістечка, присипте їх цукровою пудрою. Інші варіанти: можна присмачити випічку дрібно нарізаним свіжим базиліком, подати до неї журавлинний або шоколадний соус.

Євгенія ПУЗЕНКО, лікар-гастроентеролог вищої категорії
“За відсутності захворювань ШКТ споживання двох яблук на день – це чудовий спосіб поліпшити травлення за рахунок рослинної клітковини”.
Healthy and Happy: Гастроентерологія
___
Корпоративне видання ТОВ “ХЕЛСІ ЕНД ХЕПІ” – усі матеріали охороняються законами України та міжнародними конвенціями про інтелектуальну власність. Використання матеріалів дозволяється тільки за письмовою згодою Засновника (ТОВ “ХЕЛСІ ЕНД ХЕПІ”). Відповідальність за достовірність наведених у рекламі відомостей, а також за відповідальність змісту реклами вимогам законодавства несе рекламодавець.
Статті
Статті
Статті